USTA OYUNCU ALİ ERDOĞAN, "TİYATRO OYUNUNA GİTMEYEN TOPLUMLAR, OYUNA GELİR"

USTA OYUNCU ALİ ERDOĞAN, "TİYATRO OYUNUNA GİTMEYEN TOPLUMLAR, OYUNA GELİR"

 

FOTOĞRAFLI / GÖRÜNTÜLÜ   http://we.tl/hOTKFmsuhW

Orijinal boyut fotoğraflar: http://we.tl/tVPrHibY5V

 

İZMİR-ALİAĞA (22.06.2015) BASIN BÜLTENİ: 2015 / 726

Usta oyuncu Ali Erdoğan, Aliağa Belediyesi'nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

 

Moderatörlüğünü ünlü komedyen Atilla Arcan'ın üstlendiği söyleşi, Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt ile birlikte Belediye Meclis Üyeleri'nin de katıldığı söyleşiye vatandaşlar da ilgi gösterdi.

 

Ali Erdoğan,  söyleşide; Türkiye'de tiyatronun yerel yönetimler tarafından yeterince desteklenmediğini belirterek, "1 ayda 28 oyunu Aliağalı tiyatro severler ile buluşturan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ı cani yürekten tebrik ediyorum" dedi.

 

Tiyatronun insan yaşamındaki önemine değinen Erdoğan, şöyle konuştu: "Şehirlere yatırım yollarla, bahçeler ile yapılır. Elbette insanların da şehirlere yapılan bu yatırımlara ihtiyacı var. Ancak bunlar kentsel ihtiyaçlar, birde ruhun ihtiyacı var. Ruhunda zenginleşmesi ve doyması gerekir. Kaldı ki ruha yapılan yatırım insana yapılan yatırımdır."

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir" sözüne atıfta bulunan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Sanatı, kültürü, edebiyatı insanoğlunun yaşamından ayrı tutarsak geriye sadece alışveriş kalır. Alışverişimizi yaparız, sürekli tüketiriz ve en sonunda tükeniriz. Yani bir izleyici ve okuyucu olmaktan çıkar, müşteri oluruz. Böyle bir hayatı tüketirken tükeniriz. Bunun içindir ki özellikle tiyatronun insan yaşamındaki rolü önemlidir. Zira tiyatroya oyununa gitmeyen toplumlar sık sık oyuna gelirler."

 

KÖKLERİYLE YERELE, DALLARIYLA EVRENSELE UZANAN YÜZ YILLIK ÇINAR

Yönetmenliğini yapıp başrolünü oynadığı 'Vatan Kurtaran Şaban' adlı oyununu; 1967 yılında Türk tiyatrosunun ve edebiyatının usta yazarlarından Haldun Taner'in kaleme aldığını hatırlatan Erdoğan, "Haldun Taner dünyayı ve kendi toplumunu analiz ediyor. Tespitlerini insanların sorgulaması adına kaleme alıyor. Bu tespitler oyunlar aracılığı ile insanların önüne geliyor. Haldun Taner aynı zamanda bir senetezci. Dünyada yaşanan olayları sanki bizim başımızdan geçiyormuş gibi güncelleştiriyor ve bugüne kadar getiriyor. Öyle bir ağaç düşünün ki; o ağaç yüz yıllık bir çınar, ağacın kökleri kendi topraklarımızda ama ağacın dalları evrene uzanıyor. Haldun Taner hocamız kökleriyle yerele, dalları ile evrensele uzanan yüz yıllık bir çınardır" diyerek Haldun Taner'i doğumunun 100. Yılında rahmet, şükran ve minnetle yad ettiğini söyledi.

 

Programın sonunda sahneye gelerek usta oyuncu Ali Erdoğan'a teşekkür eden Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, Erdoğan'a Aliağa'nın simgelerinden olan Kyme Antik kentine ait sikkelerin turasıyla işli cam bir tabak hediye etti. Ünlü oyuncu Erdoğan, söyleşinin ardından sevenleriyle bol bol fotoğraf çektirdi.

Blogger tarafından desteklenmektedir.