İZMİR’İN YÜKÜ ALİAĞA’YA KAYIYOR

-YÜKÜ ALİAĞA ÇEKİYOR

-ALİAĞA YÜKSELİRKEN İZMİR'İN DÜŞÜŞÜ SÜRÜYOR

-ALİAĞA'DA İLK ÇEYREKTE 128 BİN TEU ELLEÇLEME

Son dönemde liman yatırımlarıyla gündeme gelen sanayi ve ticaret ilçesi Aliağa'da, yılın ilk çeyreğinde elleçlenen konteynır yük hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,06 artışla 128 bin 316 TEU oldu. Buna karşın Alsancak limanında elleçlenen konteynır yük hacmi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 düşüşle 153 bin 603 TEU' da kaldı.

2015 yılının ilk çeyreğinde Aliağa limanlarında gerçekleşen konteynır yük ve toplam elleçleme rakamlarını değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Geçen yılın ocak – mart döneminde 118 bin 735 TEU (34 metreküplük konteynır adedi) olan Aliağa limanlarındaki elleçlenen (yükleme boşaltma) konteynır yük hacminin, bu yılın aynı döneminde yüzde 8,06 artarak 128 bin 316 TEU'ya ulaştığını, yine aynı dönemde Alsancak limanında elleçlenen konteynır yük hacminin ise geçen yılın aynı döneminde 169 bin 909 TEU iken, bu yıl yüzde 10,6 düşüşle 153 bin 603 TEU' da kaldığını ifade etti.

ALİAĞA LİMANLARININ YÜKSELEN GRAFİĞİ SÜRÜYOR

Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden Aliağa'nın, deniz ticaretinde de ülkenin en gözde merkezlerinden biri haline geldiğini kaydeden Başkan Saka, "Kentte 2009 yılında hizmete giren Konteynır limanlarının katkısıyla deniz ticareti büyük bir aşama kaydetti. İzmir Alsancak limanında konteynır yük hacminde azalma yaşanırken Aliağa'daki liman ve iskelelerde sürekli bir artış yaşanıyor. Konteynır sayısındaki azalışta, denizcilik firmalarının yük hareketlerini, zaman, maliyet ve derinlik avantajı bulunan Aliağa limanlarına yönlendirmesi etkili oldu" dedi.

'SU AKAR YOLUNU BULUR'

Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geldiğini ve yıllık 42 milyon ton yük elleçlendiğini dile getiren Başkan Saka, "Ege Bölgesinin 23 milyar dolar ihracatının yüzde 43,71'i Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. Görüldüğü gibi işletmeler modern olursa ekonomik olarak yük ve işlev artışları kendiliğinden gelişiyor. Bizim bu noktada yapmamız gereken İzmir limanının yolcu limanı mı olacağı yoksa Aliağa limanlarının İzmir limanının yerini mi alacağı tartışmalarına girmeden, en uygun, en hizmeti en verimli şekilde nasıl verebiliriz; bunu bulmamız gerekir. Ekonomide polisiye tedbirler çare olmaz. Su akar yolunu bulur. İzmir'den Aliağa'ya doğru kayan yük hareketlerinin Petkim limanı ve Çandarlı limanının devreye girmesiyle birlikte bölgedeki mevcut potansiyel katlanarak artacak. İleride bu büyük rakamların bölgeyi kilitlememesi için Aliağa'daki yük hareketlerinin planlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor, bunun içinde bölgede mutlaka bir lojistik üs yapılanmasına gidilmelidir" diye konuştu.

 

ALİAĞA TÜM ULAŞIM AĞLARININ ODAĞINDA

Ege Bölgesinin lojistik haritasının merkezinde Aliağa'nın yer aldığını ifade eden Başkan Saka, "Lojistik üslerin hangi konumlarda daha verimli olacağı ve üslerde ne tür çalışmaların yapılabileceği amacıyla Avrupa'daki önemli lojistik merkezler arasında yer alan Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp limanlarını tetkik ettik. Bu incelememiz sonucunda İzmir'de kurulması planlanan lojistik üssün Aliağa'da daha verimli olabileceğini bir kez daha gördük. Lojistik üslerin kara, deniz ve demir yolu ulaşım olanaklarının bir arada olduğu bölgelerde kurulması daha fizıbıl olacaktır. Aliağa'nın da tüm ulaşım ağlarının odağında bulunması ve tüm ulaşım modlarına uygun bir noktada olması sebebiyle İzmir'e yapılacak lojistik üssün Aliağa bölgesinde olması ülkemiz ve yatırımcılar açsından faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.

Blogger tarafından desteklenmektedir.