ARABULUCULAR GÖREVE HAZIR

GELİN ARANIZI BULALIM

 

ARABULUCULAR GÖREVE HAZIR

 

ALİAĞALI AVUKATLARDAN ‘MAHKEMELERDE UĞRAŞMAYIN ÇAĞRISI’

 

GÖRÜNTÜLÜ/FOTOĞRAFLI/http://we.tl/FDXXVT779F

 

ALİAĞA BELEDİYESİ/

 

ALİAĞA-İZMİR(21.11.2014)-İzmir Arabulucular Derneği (İZARADER) Başkan Yardımcısı Avukat İrfan Medet Akpınar, 2013 yılında yürürlüğe giren ‘6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’ hakkında vatandaşların yeterince bilgi sahibi olmadığını söyledi.

 

‘ARABULUCULUK, OMBUDSMANLIKTIR’

Aliağa'nın ilk arabulucu Avukatı olan İrfan Medet Akpınar, kamuoyunda arabuluculuk avukatlığını Osmanlı döneminde ki kadılık sistemiyle özdeşleştirenlere de, “Arabuluculuk halk arasında yanlış anlaşılıyor. Arabuluculuk, ombudsmanlıktır. Kadılık sistemi gibi kavramlarla da hiçbir ilgisi yoktur. Arabuluculuk taraflar arasındaki ihtilafı kısa sürede ve çok daha az maliyet ile çözüme ulaştıran bir sistemdir. Arabulucu, tarafların birbirlerini anlamalarını sağlar. Tarafların hissettiklerini birbirlerine aktarmaya çalışır. Bu noktada bizim üstlendiğimiz görev, eğitim süreci neticesinde aldığımız bir takım sistematik yöntemler ile uzlaştırmayı sağlayıcı teknikler kapsamında her iki tarafı aynı noktada buluşturmaktır ” sözleriyle yanıt verdi.

 

HUKUKİ UYUŞMAZLIĞIN YARGIYA İNTİKAL ETMEDEN ÇÖZÜLMESİ AMAÇLANIYOR

Akpınar, İzmir Arabulucular Derneği adına düzenlediği basın toplantısında Dernek Başkan Yardımcısı Avukat Seval Köz ve Dernek Üyesi Avukat Rabia Sezen ile birlikte Arabuluculuk sistemi hakkında bilgi verdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aliağalı Arabuluculuk Avukatları, muhtelif konularda birbirleriyle ihtilaflı olan vatandaşlar arasındaki hukuki uyuşmazlığın yargıya intikal etmeden önce veya mahkeme sırasında, tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişi desteğiyle çözülmesi amacıyla kurulan arabuluculuk sisteminin önemi,  işleyişi ve vatandaşlara sağladığı avantajlara dikkat çekti.

 

HIZLI ÇÖZÜM

Arabuluculuk sisteminin vatandaşlara sağladığı avantajlara vurgu yapan Akpınar, “Arabuluculuk sistemi öncelikli olarak vatandaşlarımızı uzun yargılama sürecinden kurtarmak adına çok önemli bir faktör.  Günümüzde en basit  adli davanın bile 1, 1.5 yıl  sürdüğünü, Yargıtay ve Danıştay safahatını da bu sürece eklediğinizde  ortala bir dava süresi 5,6 yıl sürebiliyor. Arabuluculuk sisteminde ise  en çok bir ay içersinde birkaç müzakere ile sonuca gidebiliyoruz” dedi.

 

TARAFLARI  MUTLU EDEN UYGULAMA

“Basit bir yargılamanın ya da her hangi bir kira davasından kaynaklanan tahliyenin devlete olan maliyeti 12 bin TL’dir” diyerek sözlerini sürdüren Akpınar, şöyle konuştu: “Bilindiği üzere yargıya  intikal eden davaların tarafları kendilerine avukat tuttuklarında bir tutar ödemek durumundalar. Zira avukatlık ücretlerinin ne kadar yüksek olduğu da herkesin malumudur. Ancak arabuluculukta  uygulamasında ise  normal avukatlık ücretlerine göre durum çok daha avantajlıdır. Arabuluculuk yapan avukatlara  Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığının çıkartmış olduğu bir tarifesi vardır. Bu tarife herhangi  bir avukata ödemeniz gereken ücretin yaklaşık olarak yüzde 30-yüzde 40’ı kadar bir ücret seviyesindedir. Daha da güzel tarafı bu ücreti taraflar  eşit olarak bölüşebiliyorlar. Yani bir dava açtığınızda bir avukata vermeniz gereken ücretin yaklaşık yüzde 25’i seviyesinde cebinizden bir ücret çıkıyor, yani cebinizden ekstra bir masraf çıkmıyor. Ve süreci de en fazla 1 aylık bir zaman diliminde  tamamlayabiliyorsunuz. Ayrıca mahkemelerde alınan neticelerde taraflardan biri sevinirken, bir diğeri üzülüyor. Arabuluculuk uygulamasında ise  elde edilen neticeden her iki tarafta  mutlu oluyor, her iki tarafında yüzü gülüyor”

 

OLUMLU TEPKİLER ALIYORUZ

Arabuluculuk sürecinin işleyişine yönelik bilgi veren Avukat Rabia Sezen, şunları söyledi: “Öncelikle taraflar serbest iradeleriyle seçtikleri arabulucuyu ziyaret edebilirler. Ancak mahkemede ilk duruşmada ya da duruşma devam ederken yönetmelikler içerisinde tarafları yönlendirebilir.  Mahkeme barışa davet eder gibi tarafları arabuluculuk seçeneğine davet ediyor. Yasada ilgili maddeler de bu şekilde arabulucu da davet edilmek şeklinde değiştirildi. Dolayısıyla taraflar, şuanda yeni bir uygulama olan arabuluculuk uygulamasını öğrenmek durumundalar. Biz hukukçular olarak 2 yıldır bu konuya hakimiz. Vatandaşlarda şuan yapılan uygulamalarla yeni yeni kulaktan duyma yoluyla, basın yoluyla, derneğin çalışmaları neticesinde hızlı bir ilerleme görüyorum. Örneğin bugüne kadar işçi ile işveren uyuşmazlığı konularını başarıyla neticelendirdik. Bu neticelendirme sonrasında hem işverenin hem işçinin gayet memnun bir şekilde, iyi ki varmış, iyi ki böyle bir uygulama gelmiş gibi tepkilerini gördük. Bu da bu uygulamayı vatandaşlarımızın ileriki zamanlarda daha da benimseyeceğini gösteriyor”

 

İZARADER’iN KURULUŞ SÜRECİ

13 Şubat 2014 tarihinde kurulan İZARADER’in kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında da  bilgi veren Dernek Başkan Yardımcısı Avukat Seval Köz,  kuruluş sürecinden bugüne Arabulucu Avukatları ve sistemi kamuoyuna tanıtma adına bir takım faaliyetlerde bulunduklarını ve üstlendikleri bu görevle çok başarılı örnek çalışmalara imza attıklarını belirtti.

 

1 MİLYON 300 BİN EURO’LUK PROJE HAZIRLANIYOR

2013 yılına göre Türkiye genelinde gerçekleşen arabuluculuk faaliyetlerinde yüzde yüz oranda artış görüldüğünü ve yine geçen yıla göre arabuluculuk faaliyetlerinin yüzde 60’ının başarıyla neticelendiğini anlatan İrfan Medet Akpınar, Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın uygulamaya yönelik 1milyon 300 bin Euro’luk bir proje üzerinde çalıştığını belirterek, Avrupa konseyi dahilinde arabuluculuğun geliştirilmesi, illerde pilot uygulamalara geçilmesi, adliyelerde hakimlere arabuluculuk eğitim çalışmalarının verilmesi ve toplumsal farkındalık yaratılması konusunda adımlar atılacağını söyledi.

 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Aliağa’da Arabuluculuk görevi üstlenen Avukat İrfan Medet Akpınar Röportajı, Avukat Rabia Sezen Röportajı, Avukat Sever Köz Röportajı

 

 

Blogger tarafından desteklenmektedir.