Sanayi Üssü Aliağa’da Vergi Rekortmenleri Belirlendi

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Aliağa'da faaliyet gösteren firmaların vergilerini buradan ödemesiyle Aliağa merkezi bütçeden daha fazla pay alabilecekken, yapılan yanlış uygulamayla bu pay büyük bir haksızlıkla başka merkezlere gidiyor. Bu noktada Aliağa'da üreterek kazanan kuruluşların bölgeye olan sorumluluklarının bilinciyle vergilerini Aliağa'da ödemeleri gerekiyor."

Aliağa Kurumlar Vergisi Rekortmeni Sider Dış Ticaret A.Ş

Türkiye'nin en büyük Sanayi ve Ticaret kentlerinden Aliağa'da Kurumlar Vergisi Rekortmenleri açıklandı. 2013 yılındaki kazançlarından doğan yıllık Kurumlar Vergisi beyannamelerine göre tahakkuk ettirilen en çok vergi ödeyecek 100 mükellef açıklandı. Demir toptan Satışı yapan Sider Dış Ticaret A.Ş Aliağa Kurumlar vergisi rekortmeni olurken, 2. sırada Yalçınkayalar Paz. Dağ. Petrol Ür. Ltd. şti, üçüncü sırada ise İzmir Gemi Geri Dönüşüm LTD. ŞTİ.'yer buldu.

Aliağa Vergi Dairesi tarafından açıklanan listenin ilk 10 sırasında; Gemi Söküm sektöründe faaliyet gösteren 2, Akaryakıt 2, İnşaat 2, Kimyevi Madde, Demir Çelik, Liman ve Kumanyacılık sektörlerinde ise 1'er, kuruluş yer aldı.

Aliağa Vergi Dairesine 2013 yılı kazançlarına ilişkin beyanname veren 743 Kurumlar Vergisi mükellefi toplam 80 milyon 826 bin 498 TL Vergiye tabi gelir matrahı beyan etti. Vergi Dairesi tarafından bu matraha 16 milyon 165 bin 299 TL vergi tahakkuk ettirildi.

Aliağa'da bu yılın Kurumlar Vergisi Rekortmeni demir toptan satışı yapan Sider Dış Ticaret A.Ş oldu. Sider A.Ş'nin, 9 milyon 960 bin 657 TL'lik vergi matrahına 1 Milyon 992 bin 131 TL vergi tahakkuk etti. Bu tahakkuk rakamıyla Aliağa Kurumlar Vergisi şampiyonu olan Sider A.Ş'yi Yalçınkayalar Paz. Dağ. Petrol Ür. Ltd. Şti izledi.

Aliağa Kurumlar Vergisi rekortmenleri ilk yirmide sırasıyla; Sider Dış Ticaret A.Ş, Yalçınkayalar Paz. Dağ. Petrol Ür. Ltd. Şti, İzmir Gemi Geri Dönüşüm San. Ltd. Şti, Teco Petrolcülük San. Tic. A.Ş, Lidas Kimya Kozmetik San. Tic. Ltd. Şti, Çınar End. Tes. ve İnş. A.Ş, İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş, Gemi Yan Sanayi Tic A.Ş, Yüksem İnşaat Ltd. Şti, Şimşekler Kumanyacılık A.Ş, Yiğit-Er Turizm Ltd. Şti, Micha Galvanizli Çelik Kons. A.Ş, Saka Beton Ltd. Şti, Ege Çelik San. Tic. A.Ş, Sök Denizcilik Ltd. Şti, Dörtel Gemi Söküm Ltd. Şti, Yükseltaş Demir Çelik Ltd. Şti, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Ltd. Şti, Abs Hafriyat Ltd. Şti, Kursan Gemi Söküm Ltd. Şti yer aldı.

Aliağa Gelir Vergisi Rekortmeni Kenan Yavuz

Diğer yandan Aliağa Vergi Dairesine beyanname veren 2 bin 259 gelir vergisi mükellefi 33 milyon 902 bin 356 TL matrah beyan ederek 8 milyon 274 bin 962 TL vergi tahakkuk ettirdiler.

Aliağa'da bu yılın Gelir Vergisi Şampiyonu ise Petkim Yönetim Kurulu Üyesi ve Socar Enerji A.Ş CEO'su Kenan Yavuz oldu. Socar CEO'su Kenan Yavuz'un 1 milyon 487 bin 239 TL'lik vergi matrahına 510 bin 658 TL vergi tahakkuk etti. Bu tahakkuk rakamıyla Aliağa Gelir Vergisi şampiyonu olan Kenan Yavuz'u Salih Yıldırım ve Şahin Çetiner takip etti.

Aliağa'daki ilk 20 Gelir Vergisi Rekortmeni

Aliağa Gelir Vergisi Rekortmenleri listesinin ilk yirmisinde yer bulan mükellefler; Kenan Yavuz, Salih Yıldırım, Şahin Çetiner, Semih Karakaya, Serhat Karakaya, İlyas Bıdık, Nuri Karabulut, Can Soysal, Arzu Mine Uysal, Hüseyin Kocasoy, Üstükar Kaya, Bahar Deniz, Abbas Gidici, Abdil Memiş, Şaban Atalan, Yahya Kemal Aygün, Rıfat Güngör, Fatih Alagöz, Kıymet Özkök, Nalan Canbay Alpüstün.

2013 yılında Aliağa'daki tüm vergi mükellefleri 114 milyon 728 bin 845 TL matrah beyan ederken, bu matrahtan 24 milyon 446 bin 261 TL vergi tahakkuk ettirildi.

Adnan Saka: "Odamız adına gurur verici"

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinden yer alan tüm kuruluşların, Gelir Vergisi Rekortmenleri listesindeki kişilerin ise büyük bir bölümünün Aliağa Ticaret Odası üyesi olduğunu belirterek, "Üyelerimizin ekonomik istikrarsızlığa ve gerilen siyasi ortamın olumsuz etkilerine karşın ticari faaliyetlerini ve kazançlarını beyan ederek vergi yükümlülüğünü yerine getirmeleri Odamız açısından kıvanç kaynağıdır. Birçok ekonomik ve bürokratik güçlükler içerisinde yatırım yapan, istihdam yaratan, gelirini beyan edip vergisini ödeyip, işini dürüstçe ve özveriyle yaparak gururumuz olan kuruluşlarımızı kutluyorum" dedi.

Aliağa'da faaliyet gösteren kurumlar vergilerini de Aliağa'da ödesin

Aliağa'nın büyük bir üretim, istihdam ve ticaret yüküne sahip olmasına karşın ilçede faaliyet göstererek her yıl rekor üretim ve ihracat rakamlarıyla ekonominin zirvesinde yer alan bazı büyük şirketlerin vergilerini merkezlerinin olduğu başka illerden ödemelerinden dolayı Aliağa ve İzmir merkezinin bütçeden hak ettiği payı alamadığını dile getiren Başkan Saka, "Aliağa'da faaliyet gösteren firmaların vergilerini buradan ödemesiyle Aliağa merkezi bütçeden daha fazla pay alabilecekken, yapılan yanlış uygulamayla bu pay büyük bir haksızlıkla başka merkezlere gidiyor. Bu noktada Aliağa'da üreterek kazanan kuruluşların bölgeye olan sorumluluklarının bilinciyle vergilerini Aliağa'da ödemeleri gerekiyor. 

Blogger tarafından desteklenmektedir.